Facebook

Fotokataliza

Fotokataliza je kemična reakcija, ki jo aktivira UV svetloba. Ena od aktivnih snovi, pri katerih poteče reakcija pod vplivom UV svetlobe, je titanov dioksid (TiO2). Fotokatalitične lastnosti TiO2 pa se pojavijo samo ob prisotnosti nano titanovega dioksida, velikosti 1 nm100 nm.

Svetloba spodbudi fotokatalitične lastnosti materiala, kar spontano pospeši reakciji oksidacije in redukcije. Fotokataliza je pojav, ki so ga odkrili v sedemdesetih letih. Zaradi dosežkov nanotehnologije pa lahko danes reakcijo fotokatalize uporabljamo za zaščitne premaze in čiščenje.

Pri svetlobi, z valovno dolžino pod 400 nm, elektroni v delcih nano titanovega dioksida (polprevodnika) preidejo iz valenčnega pasu v porevodni pas. To naredi površino titanovega dioksida prekrito z elektroni (e-), ki se vežejo s kisikom iz zraka in tvorijo aktivni kisik (O-) ter elektronske luknje (H+), ki se združujejo s parom zraka ali vode, pri čemer se tvorijo hidroksidni ostanki (OH-) z vodo. Ta postopek je podoben fotosintezi klorofila, ki absorbira svetlobo in sintetizira, iz vode in ogljikovega dioksida, kisik in hranilne snovi (glukozo).

Izoliran hidroksidni ion (OH-) je močan oksidant, saj je dovolj močan, da oksidira in razgradi različne snovi, kot so dim, NOx, SOx, izpušne pline, formaldehid itd.

Onesnaževalci se razgradijo v dva produkta: v vodo in ogljikov dioksid. Prej opisani procesi se pojavijo v premazih v celotnem obdobju izpostavljenosti svetlobi/UV-svetlobi. To je običajno od 12 ur do 24 ur dnevno.

Fotokataliza s TiO2 poteka tudi takrat, ko premaz ni izpostavljen neposredni sončni svetlobi. Znano je, da ultravijolično sevanje prodre tudi skozi oblake (oblaki nekoliko oslabijo jakost sevanja).  

Tehnološko napredni premazi s TiO2 imajo močne samočistilne lastnosti: super-hidrofilne, baktericidne in anti-statične. Imajo tudi zmožnost čiščenja zraka in so obenem močni UV filtri.

Voziček je prazen

© 2014 Tidis, d.o.o. — Vse pravice pridržane