Facebook

Hidrofobni efekt

Erozija kamna, opeke ali betona je velik problem pri večini stavb. Erozija fizično uničuje notranjo in zunanjo plast materiala. Posledice erozije so povezane z velikimi stroški obnove, ki pa jih lahko z zmanjšanjem erozije učinkovito preprečimo.

Kisli dež in kemično onesnaženje sta glavni vzroki za erozijo mineralnih snovi. Potreba po zaščiti zgradb, še posebej kulturne dediščine, ter rastoči stroški obnove zgradb so postali velika spodbuda za razvoj premazov, ki zmanjšajo učinek erozije.

V praksi se v boju za ohranitev arhitekturnih objektov uporabljajo konzervansi in fungicidne soli. Pogosto pa se zdi, da je učinkovitost do sedaj uporabljenih pripravkov pomanjkljiva in kratkotrajna. Znanstveniki in raziskovalci so začeli iskati povsem nove rešitve na področju nanomaterialov in nanotehnologije, ki bi zagotovila učinkovito in dolgotrajno zaščito stavb. V številnih raziskavah so identificirali dve glavni merili, ki ju morajo izpolnjevati pripravki za zaščito objektov pred erozijo, in sicer morajo pripravki/premazi:

1.  izboljšati notranjo strukturo jedrnatosti, okrepiti krhko strukturo por in

2. ustaviti naraščanje vlage v kloridih in kislih snoveh, pri čemer pa se ne omejuje paroprepustnosti površine - za zmanjšanje učinkov kristalizacije soli. 

Voziček je prazen

© 2014 Tidis, d.o.o. — Vse pravice pridržane